Sunday 19 December 2010

ständigt tjat om vikten på modellerna..

Ja.. vem var det som införde SIZE 0?
Vem är det som bestämmer att modellerna ska vara smala o gå på diet o svälta sig själva, jag skulle inte tro att det är modellerna själva utan modeskaparna.
Alla kan inte se ut som de gör, vilket modeskaparna vill.. ja menar hur kul skulle de ha om ALLA kunde ha deras kläder? det vill de ju inte.
Sen så kan man ju prata om vad som är hälsosamt eller inte!!

H&M får extra uppmärksamhet då de riktar sig till arbetarklassen men även medel o högre.
Men jag kan säga att i Sydkorea så har de en sk. Free size på många saker, deras sätt att se på "free" täcker upp till en "liten MEDIUM" i Sverige.
Deras X-small ibland är som vi i Sverige skulle säga är en XX-Small.
Att hitta jeans i storleken 23 i Sydkorea är heller inge svårt, kan säga att jag aldrig sett det i Sverige!!
I Kina sa min kompis att de inte ens hade kläder i hennes storlek på vissa ställen, då är min kompis smal som en pinne och lutar mer mot "modell" än "normal" stor.
Hon sa till o med att en av hennes fd. klasskompisar var smalare än henne. Skulle tippa att hon väger mellan 50-55kg och är ca 170 lång, OCH äter som en häst!! Så nej det är inge fel på henne, förutom att kroppen inte tar upp allt hon äter, vilket well.. ganska många inte skulle tacka nej till.

I de olika samhällena idag finns det en standard, men det är också viktigt att se till ländernas individualitet.
Då en liten späd japansk tjej på 150cm och väger 42kg kanske inte ska dömmas ut, bara för att hon i andra sammanhang ser minimal ut.

Det är klart att BMI visar på vad som är sunt eller inte, men oavsett hur denna diskussion fortsätter så kommer det aldrig att få ett slut.

No comments: